Dramska udruga Proložac

Smijeh je lijek...

Dramska grupa Proložac

HKUD Proložac je 2003.g. osnovalo dramsku sekciju za potrebe Prološkog kulturnog ljeta. 

Dramska grupa Proložac pripremila je predstavu "Tko je bolestan?" autora Tomislava Božinovića, a u režiji Marijana Grbavca. Predstava je odlično primljena kod publike u Prološcu, a i u svim mjestima gdje su prološki glumci gostovali. 
Nakon prve predstave počinju raditi čuvenu trilogiju o Joki Šimunovoj, autora Ivana Maršića i redatelja Marijana Grbavca. Prvo nastaje "Umakla se Joka Šimunova", zatim "Potra Ikić Joku" i na kraju "Joka na prvoj crti". Predstave su nagrađivane i pozivane na festivale, a odigrali su preko 200 predstava diljem Hrvatske i BiH-a. Preko 50 predstava odigrali su prološki glumci u humanitarne svrhe na što su posebno ponosni.

Svi dosadašnji članovi i suradnici dramske grupe:

Zoran Barešić , Tomislav Božinov, Slavko Bubalo, Marijana Bubalo, Pere Češljar, Marko Čagalj ,Krešo Dropuljić ,Ana Grbavac ,Marijan Grbavac, Antonija Grabovac, Zdravko Grabovac, Stipe Jukić Ante Kolovrat, Ante Knezović, Senka Knezović, Ago Kujundžić, Tea Leko, Dinka Matić, Ivica Matić, Miro Matić, Tina Maršić, Hrvoje Maršić, Mihovil Maršić, Milan Maršić, Milan Meter, Tatjana Meter, Marija Mikulić, Antonija Mršić, Živko Mršić, Marijana Pezo, Tea Stojanovska, Ana Šerlija, Vinko Šerlija Marinko, Tolić Mario, Tolić, Mladen Tolić, Ante Tomić, Vedran Vidak Josip Župić, Marijan Župić.

U dječjim predstavama sudjelovali su:

Ivona Bajić, Josipa Bajić,Vinka Bajić,Mate Bilić, Dora Cikojević, Dražena Češljar, Helena Češljar, Tino Đuka, Dina Garac, Hrvoje Garac, Toni Garac, Lorena Grabovac, Nikola Grbavac, Antonio Knezović, Mila Knezović, Tea Leko,Ante Maršić, Marijana Maršić, Tina Maršić, Mia Meter, Ana Petričević, Toni Strinić, časna sestra Filipa Smoljo.

Prološki amaterski glumac, redatelj i voditelj Dramske grupe Proložac, Marijan Grbavac – Mirić zaslužan je za brojna kazališna ostvarenja, nagrade i nominacije, pa tako i za poznatu komediju o „Joki Šimunovoj“, za koju drži kako je jedna od najboljih hrvatskih kazališnih komedija. Aktivan je i po pitanju humorističnih emisija na radiju. Sudjelovao je u par filmova (Usta puna zemlje, Sveci, Glas jednog koji viče u pustinji), ali i u nekim sapunicama (Ruža vjetrova, Larin izbor). 

Dar za glumu otkrio je sa 14 godina kada je počeo govoriti Ujevića i recitirati u OŠ Proložac. Kasnije, kad se preselio u Split glumom se počeo baviti nešto intenzivnije.
Školu glume je prošao, i to više škola. Za akademiju se nikad nije prijavio. To mu je jedan od neostvarenih snova, ali ne i kompleks. Cijeli život igra s profesionalcima i amaterima na istoj razini.
Punih 15 godina je u ulozi voditelja udruge i s ponosom može reći kako je, radeći s njima naučio više o teatru, nego oni od njega. Iznimno je ponosan na njihov rad, a posebice na humanitarni rad glumaca sa preko 50 odigranih humanitarnih predstava.  

Marijan Grbavac, 

Mob: 098-1845-241

e-mail: grbavac.marijan@gmail.com

Donji Proložac je naselje u općini Proložac, u Splitsko-dalmatinskoj županiji. 

O prološkim glumcima

Kako je sve počelo

HKUD Proložac je 2003.g. osnovalo dramsku sekciju za potrebe Prološkog kulturnog ljeta. 

Dramska grupa  Proložac pripremila je predstavu : „Tko je bolestan?“ autora Tomislava Božinovića, a u režiji Marijana Grbavca. Predstava je odlično primljena kod publike u Prološcu i u svim mjestima gdje su prološki glumci gostovali. 
2009.g. u Skradinu na festivalu „Glumište pod murvom“ od publike i stručnog ocjenjivačkog suda za svoj nastup dobivaju ocjenu 8,5 (ocjene od 1- do 10).

Trilogija o Joki Šimunovoj

Nakon prve predstave „Tko je bolestan?“ počinju raditi čuvenu trilogiju o Joki Šimunovoj, autora Ivana Maršića i redatelja Marijana Grbavca. 

Prvo nastaje „Umakla se Joka Šimunova“, zatim „Potra Ikić Joku“ i na kraju „Joka na prvoj crti“. Odigrano je preko 300 predstava diljem Hrvatske i BiH-a. Preko 50 predstava odigrali su prološki glumci u humanitarne svrhe na što su posebno ponosni. 
Prva iz trilogije „Umakla se Joka Šimunova“ nastala je po motivima „Prosidba“ A.P.Čehova. To je ujedino i najdugovječnija njihova predstava koja se igra već 14 g. „Potra Ikić Joku“ je druga predstava iz trilogije. 2007.g. u konkurenciji od 273 kazališne družine sudjeluju na Republičkoj smotri u Kastvu gdje je upravo ova predstava nominirana kao najbolja predstava, a Marijan Grbavac kao najbolji glumac. „Joka na prvoj crti“ je završna predstava iz trilogije s kojom 2008.g. sudjeluju na festivalu „Glumište pod murvom“ u Skradinu. U konkurenciji od 8 profesionalnih kazališta kao jedina amaterska predstava dobiva prvu nagradu publike, a Ivan Maršić 1. nagradu za sporednumušku ulogu.

Smijeh je lijek

Sve predstave za odrasle Dramske grupe Proložac su komedije pa tako i njihova peta predstava „Daj čekić“ autora i redatelja Marijana Grbavca nastala po motivima drame Vjekoslava Alilovića „Lova spod krova“. 

Dječje predstave nastaju kao suradnja s KUM Proložac

Prva dječja predstava „Rođendan“ autora i redatelja Marijana Grbavca nastaje po motivima Ankice Božinović, a drugu dječju predstava „Zora iznad ponora“ autorice Nade Matović režirali su Dina Garac i Marijana Grbavca.  
Trenutno na repertoaru imaju 3 komedije i jednu vjersku predstavu "Veronikin rubac". 
Ove godine udruga je dobila sredstva Europske unije stoga uskoro rade na dvije nove predstave od čega je jedna dječja. 

Predstave

Prva iz trilogije „Umakla se Joka Šimunova“ nastala je po motivima „Prosidba“ A.P.Čehova. To je ujedino i najdugovječnija njihova predstava koja se igra već 14 g. Priča je to o ljubavnim pitanjima mlade Joke, te ostalim (životnim) problemima njene obitelji i ćaće Šimuna. Radnja komedije smještena je prije četrdesetak godina u Imotskoj krajini, ali je ova komedija zapravo i ogledalo cijele naše Dalmatinske zagore, dok je dobar tema aktualan i danas i u priobalju.  „Potra Ikić Joku“ je druga predstava iz trilogije o Joki Šimunovoj autora pok.Ivana Maršića. 2007.godine u konkurenciji od 273 kazališne družine sudjeluju na Republičkoj smotri u Kastvu gdje je upravo ova predstava nominirana kao najbolja predstava, a Marijan Grbavac kao najbolji glumac. 2008.g. gostujemo na međunarodnom festivalu FEDR-a u Bugojnu izvan konkurencije kao najuspješnija predstava u Hrvatskoj po mišljenju Hrvatskog sabora kulture. 2009.g. S ovom predstavom sudjelujemo na otvaranju likovne kolonije u Ernestinovu.

Radnja predstave se nastavlja na uspješno izvedenu predstavu "Umakla se Joka Šimunova" To je urnebesna komedija iz života imotskog čovjeka, prepuna političkih prepucavanja, priča o gastarbajterima i zavrzlama oko mejaša. Autor teksta je Ivan Maršić, a redatelj je Marijan Grbavac-Mirić.


Nakon niza uspjeha s ovom predstavom te zapaženog rezultata na Festivalu dramskih amatera Hrvatske, Proložani su upriličili i nastavak, odnosno zaokružili trilogiju o “Joki Šimunovoj”.  „Joka na prvoj crti“ je završna predstava iz trilogije s kojom 2008.g. sudjeluju na festivalu „Glumište pod murvom“ u Skradinu. U konkurenciji od 8 profesionalnih kazališta kao jedina amaterska predstava dobiva prvu nagradu publike, a Ivan Maršić 1. nagradu za sporednumušku ulogu.

Tekst ove komedije, prema motivima drame "Lova ispod krova" Vjekoslava Alilovića, potpisuje Marijan Grbavac, koji je i redatelj predstave.
Predstava govori o braku, obitelji, svakodnevnici, politici, korupciji. Dvojica likova izgubljena u vremenu i prostoru nakon rata pokušavaju se snaći u ovim kriznim vremenima. Upadaju u pogrešnu kuću kao istjerivači dugova. Nailaze na razne prepreke, te njihov plan o lakoj zaradi propada. Ono što im se događa dovodi do niza komičnih situacija i dijaloga, pa je smijeh neizostavan. 

Duhovna drama Veronikin rubac sastoji se od četiri dijela. U prvom činu je dočaran susret Veronike (Ana Šerlija) i Šimuna (Ante Knezović) koji su radosno govorili o svojim susretima s Isusom dok im se u drugom dijelu priključuju apostol Ivan (Miro Matić) i apostol Petar (Marijan Grbavac) kojima Marija Magdalena (Antonija Grabovac) donoseći radosnu vijest o praznom grobu i Kristovom uskrsnuću. U trećem dijelu pojavljuje se majka Judita (Tatjana Meter) i njezina slijepa djevojčica Ester (Mila Knezović) koja sanja san kako je progledala dotaknuvši Veronikin rubac. Dok Ester svojoj majci Juditi pripovijeda taj znakoviti san o Golgoti, Kalvariji, o čovjeku slična svome ocu, kojemu jedna djevojka rupcem briše krvavi znoj s lica i potom ga njoj šalje kako bi progledala. U taj tren stiže u njihovu kuću Šimun Cirenac, kojega djevojčica moli da joj pronađe Veronikin rubac. Posljednji, četvrti dio govori o susretu Veronike koju dovodi Šimun Cirenac i slijepe djevojčice Ester (Mia Knezović) koja dodirivanjem rupca progleda. 

Novosti

Komedija i drama dirnule publiku za kraj kazališnog vikenda u Kulturnom centru

NASTAVLJEN RAZNOLIK PROGRAM DANA KAŠTELANSKOG KAZALIŠTA 2020.

Zaljubljenici u kazalište ove su nedjelje, u sklopu Dana kaštelanskog kazališta, mogli uživati u dvije gostujuće predstave. Prva je na programu bila komedija ''Nesanica'', dramske udruge Proložac, a nešto kasnije nastupili su članovi dramske sekcije ''Odande donde'' iz Hrvaca, s dramom ''Grijeh''.

Gosti iz Prološca pod vodstvom Marijana Grbavca koji je ujedno autor teksta, režiser i glumac, svojom su predstavom pokazali kako se liječi nesanica u jednom staračkom domu. Na duhovit način su prikazali atmosferu i životne nedaće s kojima se susreću umirovljenici u njihovom domu. Uz zaigrane stanovnike i stanovnicu, u predstavi se pojavljuju likovi medicinskog i stručnog osoblja, domara i ravnateljice doma.

- Ovo je predstava koja je financirana sredstvima Europske unije u sklopu projekta ''Živjeti u Prološcu''. Cilj projekta bio je povećati razinu aktivnog sudjelovanja osoba starijih od 54 godine u kreiranju kulturnog života u općini Proložac Donji razvijajući njihove kreativne i socijalne vještine u svrhu sprječavanja socijalne isključenosti te skupine. U sklopu projekta odrađene su dramske radionice i edukacije iz kojih je nastala i ova predstava. Inače radimo predstave s manjim brojem glumaca, no ovdje je uvjet bio da mora sudjelovati preko 10 glumaca i glumica starijih od 54 godine, uz iznimku jedne uloge koja je mogla bit mlađa, rekao nam je Grbavac i dodao kako su s užitkom došli u posjet svojim kolegama iz Kaštelanskog kazališta.

Izvor: www.kastela.org
Napisao/la: F.S.

Antonija Grabovac (Aka) osvojila prvu nagradu za najbolju žensku ulogu

U sklopu Dana kaštelanskog kazališta 2020. gledatelji su uživali u našoj komediji ''Nesanica''. Iznimno smo ponosni na našu kolegice i prijateljicu Aku koja je ovom prigodom osvojila prvu nagradu za najbolju žensku ulogu!

Dramska udruga Proložac otpočela sa provedbom projekta 'Živjeti u Prološcu'

'Živjeti u Prološcu' projekt je Dramske udruge Proložac koji se provodi u sklopu Poziva na dostavu projektnih prijedloga Umjetnost i kultura 54+

Projektne aktivnosti otpočele su 1.10.2018. godine, a sam projekt završava 30.04.2019. godine. Ukupna vrijednost projekta iznosi 170.290,52 kuna od čega je 85 % sredstava osigurano iz Europskog socijalnog fonda, dok obavezni udio nacionalnog sufinanciranja od 15 % osigurava Ministarstvo kulture.

Cilj projekta je povećati razinu aktivnog sudjelovanja osoba starijih od 54 godine u kreiranju kulturnog života u općini Proložac Donji razvijajući njihove kreativne i socijalne vještine u svrhu sprječavanja socijalne isključenosti te skupine.

Projektom je planirano preko 80 radionica i to dramskih, glazbenih i video. Ovim putem pozivamo sve zainteresirane žitelje općine Proložac starije od 54 godine da se uključe u radionice u svrhu poboljšanja socijalnih, kreativnih i emocionalnih vještina s ciljem zajedničkog kreiranja kulturnog i društvenog života u našoj Općini, a samim time i većoj socijalnoj integraciji. 
Dramska udruga Proložac tijekom višegodišnjeg djelovanja stvorila je u Prološcu svojevrstan centar kulturnih zbivanja kada je u pitanju dramski amaterizam te tako promovirala i Proložac i cijelu Imotsku krajinu.

Provođenje projekta pod nazivom 'Živjeti u Prološcu'

U sklopu „Poziva na dostavu projektnih prijedloga Umjetnost i kultura 54+“ 23. srpnja 2018. godine, u Muzeju Mimara, dodijeljeni su ugovori o dodjeli bespovratnih sredstava. 

Od 187 zaprimljenih prijava, ukupno 40 projektnih prijava odabrano je za financiranje, a među njima i projekt Dramske udruge Proložac pod nazivom Živjeti u Prološcu

Projektna prijava pripremljena je u suradnji sa Zovnicom Imota, a riječ je o projektu koji ima za cilj povećati razinu aktivnog sudjelovanja osoba starijih od 54 godine u kreiranju kulturnog života u općini Proložac Donji razvijajući njihove kreativne i socijalne vještine u svrhu sprječavanja socijalne isključenosti te skupine.
Ukupna vrijednost projekta iznosi 170.290,52 kuna od čega je 85 % sredstava osigurano iz Europskog socijalnog fonda, dok obavezni udio nacionalnog sufinanciranja od 15 % osigurava Ministarstvo kulture.

Provedba projektnih aktivnosti započela je 1.10.2018. godine. završetak projekta očekuje se u drugoj polovici travnja ove godine kada je predviđen premijera predstave koju pripremaju polaznici radionice “Daske koje život znače” te koncert sudionika radionice pod nazivom “Glazba nas spaja”. U sklopu radionice Kazalište kroz objektiv održat će se projekcija videouratka polaznika radionice.
Dramska udruga Proložac tijekom višegodišnjeg djelovanja stvorila je u Prološcu svojevrstan centar kulturnih zbivanja kada je u pitanju dramski amaterizam te tako promovirala i Proložac i cijelu Imotsku krajinu.

Nagrade na 59. Festivalu hrvatskih kazališnih amatera

Pred kaštelanskom publikom i kolegama glumcima iz nekoliko amaterskih družina, na smotri kojoj je domaćin bilo Kaštelansko kazalište nastupili su dramska sekcija KUD-a Peruća „Odande donde“ s predstavom „Ustani bane“ , Kaštelansko kazalište s predstavom „Krijesnica“, amatersko kazalište „Šulet“ sa Šolte koji su izveli predstavu „Privaranti“, KKU „Mosor“ iz Gata s predstavom „Testament“ te dramska udruga Proložac sa svojom predstavom „Bračno savjetovanje“

Najboljom glumicom za glavnu žensku ulogu proglašena je Antonija Grabovac iz Prološca, dok je Marijan Grabovac imao najbolju sporednu mušku ulogu

Održana manifestacija projekta 'Živjeti u Prološcu'

O projektu za Mrežu TV

Knjiga 'Materin šudarić' Marijana Grbavca

Puna dvorana na predstavljanju knjige “Materin šudarić” Marijana Grbavca Mirića

Odavno se u Prološcu,koji se, recimo, za razliku od grada Imotskog može podičiti mnogim kulturnim djelatnostima ,ali i djelatnicima/muška klapa,dramska družina/ nije dogodio takav spontani kulturno osvježavajući događaj ,kao što je to bila promocija prve knjige Marijana Grbavca-Mirića.


Knjiga se zove „Materin šudarić“/rubac/,a Marijan je alfa i omega prološkog amaterskog glumišta, pisac,scenarist, glumac,komičar,ponajprije izvrstan čovjek,prijatelj.
O angažiranosti Marijana Grbavca u glumi i kazališnim daskama sada nećemo, iako je on jedan od osnivača i umjetnički voditelj,glumac i redatelj teatra „F“ Split,prvi glumac koji je u foyeu splitskog HNK igrao monodramu „Umijeće umrijeti“ Antuna J. Sveteca,suosnivač Dramske udruge Proložac,član GKM „Mali princ“ u Omišu,aktivni sudionik u kultnoj humorističkoj emisiji radio Splita „Kad se smijah, tad i bijah“ i još mnogo,mnogo toga.

Ovdje riječ,dvije o atmosferi s predstavljanja njegove već spomenute knjige.Puna dvorana Doma kulture u Prološcu,dramski amateri iz Marijanova rodnog mjesta u svom prepoznatljivom elementu nasmijavajući do suza publiku insertima iz najnovije Marijanove komedije „Bračno savjetovalište“. godno voditeljstvo urednika knjige Mladena Vukovića i Marijanove kolegice Ane Šerlije,pjesma i gitara prijatelja mu Đele Matića i pljesak pune dvorane. Ali stvarno,pljesak i smijeh da ti srce stane,posebno kada je Marijan Grbavac –Mirić počeo prepričavati pričice iz „Materina šudarića.“
A one su istinite iz svakodnevnog života njegova Prološca, priče koje su niknule onako iz trka u jednom dahu,nepripremljene, spontane sa zdravim narodnim humorom.I ništa na svijetu ne može biti ugodnije, nego smijati se onome što spontano iznikne iz ljudi.Upravo Mirić je sve to lijepo sabrao u svojoj knjižici .Ona pak,odiše i ljubavlju za svojim roditeljima,što joj daje posebnu patinu onoga ljudskog,srčanog.

Za kraj ,razdragani pljesak od srca i zahvala čovjeku koji je svojim radom ,ali i talentom osvježio dramsku scenu svoga Prološca i Imotske krajine.Koliko li malo treba da se puno usreći čovjek,moglo bi se sažeti predstavljanje Mirićeve knjige u Prološcu. Oni koji nisu bili propustili su sat vremena duže živjeti. 

Izvor: Velimir Braco Cosic, Radio Imotski

Predstavljena knjiga „Materin šudarić“ Marijana Grbavca

U organizaciji Kulturne udruge Marko Marulić i uz svesrdnu suradnju župnika Mejaša dona Anđelka Dukića, u Dvorani župne crkve Sv. Liberana na Mejašima u Splitu u utorak 20. studenoga predstavljena je knjiga „Materin šudarić“ Marijana Grbavca, glumca, redatelja, scenarista, osnivača i voditelja Dramskog ansambla Proložac, objavljena u nakladi Matice hrvatske Ogranak Imotski.

Uz samog autora, knjigu su predstavili i uprizorene dijelove tumačili glumci Ivana Župa i Nada Kovačević uz glazbenu pratnju Tee Leko i Jakše Matošića „Navigatora“. 

O knjizi je još govorio i novinar Mladen Vuković, istaknuvši: „Ucijepivši se u dugu tradiciju narodne mudrosti i poslovične vedrine pučke duše, i Marijan Grbavac Mirić ulijeće u jato proloških pisaca koji su zapisivali te seoske zgode i mudrolije, ali i ispisivali novo duhovno štivo za škakljanje duhovnih mišića… Nakon što je svoje tekstove i tekstove drugih autora režirao i u njima glumio, te se osvjedočio na pozornici kao vrstan tumač malog čovika s kamena, pokazao se i ovom knjigom kao marni zapisivač mjesnih zgoda i nezgoda, te kao domislitelj novih huncutarija.

Marijan Grbavac je u knjizi „Materin šudarić“, na svoj način, na zavičajnom imotskom jeziku zapisao mnoge istinite seoske (ne)zgode, mudrosti i šale, te ih sabrao i ukoričio u lijepo humorističko i satiričko štivo

Tijekom predstavljanja, smijeh i pljesak, neprestano je pratio Marijanovo prepričavanje pričica, kako onih istinitih, iz života Prološca i cijele Imotske krajine, tako i onih, koje su nastale iz nadahnutog zdravog narodnog humora. „I ništa nije ljepše, od onog, što iznikne iz ljudi”, kazali su sudionici predstavljanja.

Izvor: Ika.hr

Kaštelani se nasmijali anegdotama i vicevima iz Materinog šudarića

U izložbenom prostoru dvorca Vitturi tražila se stolica više jer su mnogi Kaštelani i gosti pokazali zanimanje biti dio Večeri humora u organizaciji Gradske knjižnice Kaštela uz predstavljanje knjige "Materin šudarić” Marijana Grbavca – Mirića.

- U vrimenu o'mašakar, u vrimenu o'smija, odlučili smo sugrađanima pokloniti večer imotskog humora uz velikog kaštelanskog prijatelja, koji se u Kaštilima osjeća ka doma – kazala je na samom početku večeri, u uvodnom govoru, ravnateljica GKK Renata Dobrić. 

Marijan Grbavac poznati je prološki glumac, redatelj, scenarist, tekstopisac te osnivač i voditelj Dramskog ansambla Proložac. U svojoj prvoj knjizi “Materin šudarić”, Grbavac na poseban način piše o zanimljivim šaljivim dogodovštinama imotskog čovjeka

U knjizi se nalaze brojni humoristični tekstovi, kao i tekstovi s kojima je sudjelovao u emisiji Radio Splita „Kad se smijah tad i bijah”. A upravo je urednik emisije „Kad se smijah tad i bijah” te ujedno i urednik knjige Mladen Vuković, uz samog autora predstavio knjigu, dok je dijelove iz knjige, uz Grbavca kazivala i Nada Kovačević. 

Knjiga, čulo se ove večeri, predstavlja antologiju imotskih šala, viceva i anegdota koje su u knjizi pisane imotskim govorom u kojem se miješaju književna ijekavica i ikavica, turcizmi i anglizmi, pa joj to daje dodatnu vrijednost i kao svojevrsno dokumentiranje svagdašnjeg govora imotskog čovjeka. „Materin šudarić“ izašla je na svjetlo dana krajem prošle godine, a objavljena je u nakladi Matice Hrvatske. 

Izvor: Portal grada Kaštela

Drugi o nama

”Živjeti u Prološcu” – završetak projekta Dramske udruge Proložac

U prepunoj dvorani Doma kulture u Prološcu, sinoć je održana završna manifestacije projekta Dramske udruge Proložac pod nazivom Živjeti u Prološcu. Dom kulture je bio premalen za primiti preko 300 osoba koje su došle na manifestaciju.

Cilj projekta je bio povećati razinu aktivnog sudjelovanja osoba starijih od 54 godine u kreiranju kulturnog života u općini Proložac Donji razvijajući njihove kreativne i socijalne vještine u svrhu sprječavanja socijalne isključenosti te skupine.

Tijekom 7 mjeseci provedbe održano je preko 80 radionica u kojima je sudjelovalo 30 osoba pripadnika ciljane skupine. Projektne aktivnosti bile su podijeljene na tri vrste radionica: Daske koje život znače, Glazba nas spaja i Kazalište kroz objektiv.

Završnom manifestacijom, polaznici i njihovi voditelji htjeli su prezentirati rad polaznika tijekom 7 mjeseci provedbe. Tako su na početku večeri polaznici glazbene radionice uz pomoć voditelja i mlađih članova Udruge otpjevali dvije pjesme uvježbane na radionicama. Večer se nastavila predstavom Nesanica, polaznika kazališne radionice. Humoristična predstava koja prikazuje svakodnevne scene iz staračkog doma, izazvala je oduševljenje publike. Tijekom večeri promoviran je i rad polaznika foto radionice i to kroz promotivne brošure koje su izradili polaznici uz pomoć voditelja. Iste će biti dostupne i na web stranici Udruge. 

Ono što je bitno naglasiti je svakako rad polaznika dramske radionice i njihov interes za rad u idućim predstavama Udruge. Također, nakon premijerne izvedbe već su dobili i pozivnice za gostovanja u okolnim mjestima Imotske krajine i Makarske rivijere sa predstavom Nesanica.

Ukupna vrijednost projekta iznosila je 170.290,52 kuna od čega je 85% sredstava osigurano iz Europskog socijalnog fonda, dok je obavezni udio nacionalnog sufinanciranja od 15% osiguralo Ministarstvo kulture.

Projekt Živjeti u Prološcu provodila je DU Proložac u sklopu „Poziva na dostavu projektnih prijedloga Umjetnost i kultura 54+“. Projekt je sufinanciran sredstvima Europskog socijalnog fonda u okviru operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali. 

Izvor: www.radioimotski.hr

"Živjeti u Prološcu"

U Prološcu je uspješno realiziran projekt iskorištavanja ESF za rad u kulturi sa građanima starijim od 54 godine pod nazivom Živjeti u Prološcu. 


Nositelj projekta Dramska udruga Proložac, organizirala je tri radionice: Glazba nas spaja, Kazalište kroz objektiv i Daske koje život znače. Radionice su sa radom započele 1.10.2018. završavaju sa radom 30.4.2019. 
Na Uskršnji ponedjeljak u prološkom Domu kulture organizirano je druženje sa mještanima kako bi im se pokazao rezultat radionica. Premali je bio Dom kulture za sve znatiželjne

Oni koji su uspjeli uhvatiti mjesta u dvorani uživali su u pjesmi i predstavi Nesanica, što su često pozdravljali burnim smijehom i snažnim pljeskom. Na kraju prezentacije nastavilo se sa druženjem uz domjenak gdje su se mogle čuti samo pozitivne kritike na račun rada Dramske udruge Proložac kao i svih polaznika njihove radionice Živjeti u Prološcu.

Izvor: www.podbablje-portal.com

Proložani oduševili publiku u Pučišćima

U mjesecu knjige u Pučišćima na Braču, u organizaciji Narodne knjižnice "Hrvatski skup" održana je večer humora uz knjigu “Materin Šudarić”
Nastupio je autor knjige, redatelj i scenarist Marijan Grbavacs članovima svoje dramske udruge iz Proložaca. Brojni su posjetitelji imali priliku od srca se nasmijati mnogim zgodama i nezgodama, huncutarijama, mudrostima i šalama koje su nestale iz nadahnutog zdravog narodnog humora Prološca i cijele Imotske krajine. Publika je na završetku izvođaće, kojima je to bilo drugo gostovanje u Pučišćima, nagradila dugotrajnim pljeskom

Izvor: Slobodna Dalmacija

Prološki Mirić i materin šudarić

U popunjenom prološkom Domu kulture predstavljena je knjiga „Materin šudarić“autora glumca Marijana Grbavca Mirića. Što je pobudilo toliku znatiželju Proložana, baš za ovom knjigom i ne samo Proložana? Ne vara me osjećaj kako bi na ovo pitanje znali odgovoriti svi Proložani, i mali i veliki, jer je Marijan jednostavno svojim radom i vedrim pristupom tom radu utkao sebe u kulturni život sela i gradio ga, što se nadaleko čulo, vidjelo i prepoznalo.

Sada nakon ove knjige je očigledno kako je i njemu, svom ditetu, Proložac dao u šudariću zamotano blago. Marijan je to baštinio i gradio kroz niz uspješnih kazališnih ostvarenja, kroz koje je i druge Proložane sa sobom vodio i nadahnjivao kazališnom čarolijom. Kada pročitate knjigu koja je zbir seoskih dogodovština, dosta toga će vam biti viđeno, poznato, ali jednako tako svježe i nepoderivo, pogotovo kad to pred punom dvoranom pročita Marijan, nakon čega je smijeh neizostavan.

Imao sam sreću biti i u manjim društvima gdje Marijan pripovijeda dogodovštine kolega ili sumještana bez velike publike, gdje isto jednako s puno žara i sjaja u očima, neizostavnim začuđenim osmijehom, ali i s puno poštovanja pristupa svakoj priči. Na predstavljanu je rekao veliku istinu: Ja volim vas i vi volite mene!

Bili to Đavlu palo na pamet!

Sam uvod u predstavljanje knjige je pripao Dramskoj udruzi Proložac, koja je izvela ulomak iz njegove nove komedije "Bračno savjetovalište", dok je prološki trubadur Đelo uz gitaru u noć otpjevao nekoliko hitova. O knjizi i autoru je govorio urednik knjige Mladen Vuković, a nakladnici su Dramska udruga Proložac i Ogranak Matice hrvatske uImotskom.

Izvor: http://www.podbablje-portal.com

Proložani dijelili bračne savjete

U subotu 21. srpnja 2018. nakon Praćkijade i Dječje olimpijade, u izvedbi glumaca iz Dramske udruge Proložac, uprizorena je komedija “Bračno savjetovanje” autora i redatelja Marijana Grbavca – Mirića. Naši dragi gosti iz Prološca svojim su glumačkim vještinama izmamili osmijehe na našim licima, zajedno smo pjevali, uvukli su publiku u predstavu i na kraju su bili nagrađeni ogromnim pljeskom. Nakon predstave glumci i publika ostali su još dugo u ugodnom i prijateljskom razgovoru, bila je to večer ispunjena veseljem i radošću.


Mladi prološki glumci gostovali u Omišu

Mladi prološki glumci koje vode aktivisti iz dramske grupe Proložac i Udruge mladih KUM PROLOŽAC u suradnji s O.Š. Ivan Leko, sudjelovali su na proslavi dana O.Š. Josip Pupačić u Omišu. Poziv iz Omiša stigao je nakon uspješnog predstavljanja na županijskoj smotri amaterskih kazališta održane u ožujku 2012. u Sinju.

Proložani su uveličali omišku feštu s predstavom „Zora iznad ponora“, pričom o ovisnosti i nasilju u obitelji i među mladima. Po završetku programa ravnateljica omiške osnovne škole prof. Davorka Deur, uručila je poklon mladim prološkim glumcima koji je primila njihova razrednica prof. Dinka Garac. Voditelji glumačke sekcije nadaju se da će ovu edukativnu predstavu u izvedbi mladih promovirati i kroz druge osnovne škole s područja županije.

Izvor: www.os-ileko-prolozac.skole.hr.

Dramskoj grupi Proložac najviša ocjena publike

Drugi vikend 26. Smotre kazališnog stvaralaštva u Retkovcima iznjedrio je odlične predstave, među kojima svakako vrijedi izdvojiti predstavu “Umakla se Joka Šimunova” Dramske grupe iz Prološca, koja je dobila najveću ocjenu publike (4,94) u posljednjih nekoliko godina održavanja Smotre.

Izvrsni glumci, njihova spontanost, prirodnost i pametna improvizacija oduševili su publiku u punom Domu kulture. Pučki komad nastao je prema motivima teksta “Prosidba” A. P. Čehova u adaptaciji Ivana Maršića, a u režiji Marijana Grbavca. Glumci su na govoru karakterističnom za imotski kraj toliko vješto nizali rečenice teksta koji su mudro prilagodili i približili publici koja sjajno reagira na komične situacije.

Izvor: Glas Slavonije

Najveća ocjena prološkoj “Joki”

Na 26.-oj Smotri kazališnog stvaralaštva u Retkovcima kod Vinkovaca gostovala je Dramska grupa Proložac s pučkom komedijom “Umakla se Joka Šimunova”, koja je dobila najveću ocjenu publike (4,94) u posljednjih nekoliko godina održavanja Smotre.

Izvrsni glumci, njihova spontanost, prirodnost i pametna improvizacija oduševili su publiku u punom Domu kulture. Pučki komad nastao je prema motivima teksta “Prosidba” A. P. Čehova u adaptaciji Ivana Maršića, a u režiji Marijana Grbavca. Glumci su na govoru karakterističnom za imotski kraj toliko vješto nizali rečenice teksta koji su mudro prilagodili i približili publici koja sjajno reagira na komične situacije.

Za najbolje glumce nominirani su Ana Šerlija i Marijan Grbavac.

Izvor: HRT.hr

Dramska grupa Proložac u Kninu

Dramska grupa Proložac u Kinu HV izvela nam je svoju predstavu „Daj čekić“, autora i redatelja Marijana Grbavca. Komediju su posvetili preminulom utemeljitelju Grupe Ivanu Maršiću, a izvode je: Antonija Grabovac, Ana Lešina, Tatjana Meter, Ante Knezović, Marijan Grbavac, Krešo Dropuljić, Vlade Bonovil. Tehnika: Mihovil Maršić i Zoran Barešić, kostimografkinja, Ana Grbavac.

U predstavi „Daj čekić“ , Stipe čaća, Mara mater, njihova ćer, strina Kata, pljačkaši: Jure i Mate, te građevinski obrtnik, pričaju hrvatsku priču o obitelji, pljačkašima, menadžerima i hrvatskoj privredi. Strini Kati, reklo bi se polupismenoj teti, puna su usta Europe. Pljačkaši sa pištoljima su puki amateri prema strini koja izmuze pare od građevinskog obrtnika i bježi. Izlazi na cestu i tresne je auto. Kamoli sreće da je u hrvatskoj stvarnosti tako. Da svako zlodjelo dođe pred sud. Mene osobno, predstava nije dojmila sa zbrkom u režiji, radnji. Međutim, izazvali su bure smijeha u kninskoj publici, što je najveća preporuka predstavi. Kninska publika je očito gladna drame, kazališta, komedije. Tim začuđuje slab odaziv Kninjana, nije nas bilo više od 150. U svakom slučaju treba pozdraviti ovaj trud i glumački i organizatora predstave u Kninu, Zavičajnog društva Imoćana u Kninu.

Izvor: grad-knin.net

8. Smotra dramskih amatera

U triljskom gradskom kinu u subotu je održana 8. Smotra Zajednice amaterskih kazališta Splitsko-dalmatinske županije, na kojoj je najboljom predstavom proglašena predstava ‘Veronikin rubac’, koju su izveli članovi Dramske udruge Proložac, koje smo nedavno imali priliku pogledati i u Dugom Ratu.

Pored Proložana koji će našu županiju predstavljati na Državnom festivalu koje će se održati u svibnju u Vodicama, na triljskoj kazališnoj smotri su nastupili i GSU Teatar izKaštel Lukšića s predstavom ‘Smrtni grijesi’, GSU Stella Maris s predstavom ‘Da bi stvar bila moguća’, AK Sulet iz Šolte s predstavom ‘Hotel Galeb’ te Sinjsko pučko kazalište koje je nastupilo s predstavom ‘Je li to bila ševa’, piše DalmacijaDanas. Najboljom glumicom proglašena je Nera Borčić iz Sinjskog pučkog kazališta, dok je nagradu za najbolju mušku ulogu dobio Mido Tarašić iz AK Sulet. Nagrada za najbolju sporednu žensku ulogu pripala je Mili Knezović iz DU Proložac, a za najbolju sporednu mušku ulogu Miljenku Vardiću iz Sinjskog pučkog kazališta. Sinjskim kazalištarcima pripala je i nagrada za najbolju režiju koju je dobio njihov predsjednik Željko Viculin. Priznanje za očuvanje kulturne baštine dobila je GSU Stella Maris iz Hvara, za najbolju scenografiju DU Proložac, dok je priznanje za najbolji novi dramski tekst dobila Mirjana Stanićiz AK Sulet za predstavu ‘Hotel Galeb’.

Održani 24. Raosovi dani

U subotu, 1. srpnja 2017., održani su 24. Raosovi dani u organizaciji Udruge građana Medova Doca. Književni susreti u čast velikana pisane riječi Ivana Raosa (1921.-1987), u njegovu mjestu Medovu Docu, pod kostelom ispred rodne kuće, imao je humanitarni karakter. 


U sklopu programa nastupili su guslari, gangašice i gangaši Imotske i Cetinske krajine, te Dramska grupa Proložac s predstavom „Veronikin rubac“ fra Ante Marića u režiji Marijana Grbavca. Koji su svojom amaterskom glumom, kao pravi profesionalci, gledateljima ponudili nezaboravne trenutke, dramski dragulj umjetničkog stvaralaštva, nadahnutog nadom i vjerom, u kojem slijepa djevojčica sanja san koji postaje stvarnost, ona briše lice s Veronikinim rupcem i progleda. Tekst autora fra Ante Marića, uprizoren i prožet vrsnom igrom proloških glumaca, popraćen jednostavnom, ali zadivljujućom scenografijom i kostimografijom nikoga nije ostavio praznim ni ravnodušnim. 
D. Zeljko

U Proložcu proizvedena duhovna drama

U prepunoj dvorani Doma kulture u Prološcu, u prigodi blagdana Tijelova, u četvrtak, 26. svibnja, praizvedena je duhovna drama Veronikin rubac, autora fra Ante Marića, u režiji Marijana Grbavca – Mirića, a u izvedbi dramske Udruge Proložac, koja je oduševila sve nazočne gledatelje.

Posebno su se istaknule Mila Knezović u ulozi djevojčice Estere i Ana Šerlija u liku Veronike. Kostime u drami potpisuje Vesna Ujević a scenografiju Tihomir Grabovac. Oblikovatelji svjetla i tona su Hrvoje Garac i Josip Župić, a u predstavi glume:Ante Knezović, Miro Matić, Marijan Grbavac, Antonija Grabovac, Ana Šerlija, Tatjana Meter i Mila Knezović.

Duhovna drama Veronikin rubac sastoji se od četiri dijela. U prvom činu je dočaran susret Veronike (Ana Šerlija) i Šimuna (Ante Knezović) koji su radosno govorili o svojim susretima s Isusom dok im se u drugom dijelu priključuju apostol Ivan (Miro Matić) i apostol Petar (Marijan Grbavac) kojima Marija Magdalena (Antonija Grabovac) donoseći radosnu vijest o praznom grobu i Kristovom uskrsnuću. U trećem dijelu pojavljuje se majka Judita (Tatjana Meter) i njezina slijepa djevojčica Ester (Mila Knezović) koja sanja san kako je progledala dotaknuvši Veronikin rubac. Dok Ester svojoj majci Juditi pripovijeda taj znakoviti san o Golgoti, Kalvariji, o čovjeku slična svome ocu, kojemu jedna djevojka rupcem briše krvavi znoj s lica i potom ga njoj šalje kako bi progledala. U taj tren stiže u njihovu kuću Šimun Cirenac, kojega djevojčica moli da joj pronađe Veronikin rubac.

Posljednji, četvrti dio govori o susretu Veronike koju dovodi Šimun Cirenac i slijepe djevojčice Ester (Mia Knezović) koja dodirivanjem rupca progleda. Proložani su se još jednom pokazali kao vrsni glumci i redatelji koji su u svijet užurbane današnjice svojom dojmljivom izvedbom ovog igrokaza odaslali jednu toplu i nadasve ljudsku poruku, u snu je najljepše, koju je razdragana publika pozdravila snažnim pljeskom.

Izvor: http://www.hrsvijet.net

Ekipa iz Prološca još jednom nasmijala Kaštelane

Glumačka družina dramske grupe iz Prološca, već po svom ustaljenom receptu, među publiku ovogodišnjih, 5. Dana Kaštelanskog kazališta, donijela je pravu pučku komediju, zbog koje je Pastoralnim centrom često odzvanjao glasan smijeh.

Predstava „Daj čekić“, donijela je još jednu od priča utemeljenih na svakodnevici i svim lijepim i ružnim stvarima koje ona nosi sa sobom. Našla se tu jedna prosječna obitelj, sa suvremenom ženom koja ništa ne stigne, suprugom koji vrijeme krati u kladionici, kćerkom koja potajno tulumari, tu je i strina, pa njeni prijatelji, našli su se u predstavi i utjerivači dugova… Svi oni, kroz predstavu, na šaljiv način, govore o roditeljstvu, prijateljstvu, politici, trendovima, divljem kapitalizmu, prevari, brzoj zaradi… no iako uz smijeh, glumci su svojim dijalozima poslali nekoliko važnih poruka svima koji su predstavu odgledali. Tekst predstave napisao je Marijan Grbavac, koji potpisuje i režiju predstave.

Izvor: www.kastela.org 


Dramska udruga Proložac realizira značajan financijski projekt

Riječ je o specijaliziranom projektu koji ima za cilj povećati razinu aktivnog sudjelovanja osoba starijih od 54 godine u kreiranju kulturnog života u općini Proložac Donji.

U sklopu “Poziva na dostavu projektnih prijedloga Umjetnost i kultura 54+“ dodijeljeni su ugovori o dodjeli bespovratnih sredstava, koje provode nadležna ministarstva.  Zaprimljeno je čak 187 prijava, a ukupno 40 projektnih prijava odabrano je za financiranje. Među tim odabranim projektima nalazi se i projekt Dramske udruge “Proložac “ iz istoimene općine, pod nazivom “Živjeti u Prološcu“.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 170.290,52 kuna od čega je 85 % sredstava osigurano iz Europskog socijalnog fonda, dok obavezni udio nacionalnog sufinanciranja od 15 % osigurava Ministarstvo kulture.

Ovime se još jednom dokazalo kako i amatersko kulturno djelovanje, a ne samo onaj profesionalni dio, itekako znaju biti prepoznati od strane nadležnih institucija. Time i u Dramskoj udruzi “ Proložac“ moraju biti zadovoljni.

Projektna prijava pripremljena je u suradnji sa“ Zovnicom Imota“, koja se već dokazala na velikom broju sličnih projekata. Riječ je o specijaliziranom projektu koji ima za cilj povećati razinu aktivnog sudjelovanja osoba starijih od 54 godine u kreiranju kulturnog života u općini Proložac Donji. Radi se o populacijskoj skupini za koju su nadležna ministarstva pripremila čitav niz sličnih projekata, a koji za cilj imaju aktivno involviranje ove dobne skupine u sve aspekte društva.

Izvor: http://www.dalmacijanews.hr

Predstava ‘Veronikin rubac’ pobjednica 8. Smotre dramskih amatera

U triljskom gradskom kinu održana je 8. Smotra Zajednice amaterskih kazališta Splitsko-dalmatinske županije, na kojoj je najboljom predstavom proglašena predstava ‘Veronikin rubac’, koju su izveli članovi Dramske udruge Proložac.

Osim predstave ‘Veronikin rubac’ DU Proložac je izvela i predstavu ‘Ja sam uskrsnuo’, a pored njih na Smotri su nastupili i GSU Teatar iz Kaštel Lukšića s predstavom ‘Smrtni grijesi’, GSU Stella Maris s predstavom ‘Da bi stvar bila moguća’, AK Sulet iz Šolte s predstavom ‘Hotel Galeb’ te Sinjsko pučko kazalište koje je nastupilo s predstavom ‘Je li to bila ševa’.

Izvor: http://www.ferata.hr/

Drama „Daj čekić“ Marijana Grbavca na Danima Kaštelanskog kazališta

24. travnja ,u 20 sati, amaterska Dramska skupina Proložac izvest će komediju Daj čekić, autora i redatelja Marijana Grbavca, u Pastoralnom centru u Kaštel Lukšiću, na književno-znanstvenoj i scenskoj smotri Dani Kaštelanskog kazališta u organizaciji Kaštelanskog kazališta i Grada Kaštela.

Drama Daj čekić, na vrlo zoran, ali komičan način, donosi uprizorenje najvažnije živote ćelije, obitelji i njezin život u mladoj državi Hrvatskoj, suočenu sa suvremenošću globalnog lopovluka. Svi članovi obitelji proživljavaju svoje obiteljske teškoće, svakodnevna bračna razilaženja, nesuglasice, (ne)razumijevanja, sazrijevanja djece i njihov odnos s roditeljima. Drama govori, o rak rani današnjice, ženi, koja ništa ne stigne, osim pranja i peglanja rublja, pa je tako obiteljski ručak prava rijetkost, pa očajni suprug, linijom manjeg otpora, utjehu pronalazi u kladionici, dok kći krišom tulumari i druži se sa opijatima. Njihova se životna snaga i napon u zajedničkom životu mijenjaju, od trenutka do trenutka, poput godišnjeg doba. Tematizira se želja za savršenim djetetom, bračnim drugom i čežnja za neostvarenim. Priča se razigrava u onom trenutku kada dva lopova greškom upadnu u njihov siromašni dom kako bi 'utjerali' nekakve dugove… Iz obrisa perspektive jedan stariji čovjek-lopov, u tom dobu raznih malverzacija i prevara želi pronaći svoje zanimanje i obogatiti se, te zapošljava jednoga zaposlenika, mlađeg lopova. Potom stigne lukava strina koja postaje mentor drpi-menadžerstva. Tako ova drama puna metafora na duhovit način govori o svakodnevnom ljudskom životu, o ciklusu u kojem živimo i sudjelujemo.

Dramska komedija Daj čekić na ozbiljan, ali i šaljiv način, progovara o prijateljstvu, roditeljstvu, o skučenosti prostora, o tjelesnom nagonu, o noćnom životu, o politici, o trendu menadžerstva, divljeg kapitalizma, o naivnim ljudima koji u pohlepi za brzom zaradom ulažu novac u neprovjerena i rizična ulaganja, te bivaju prevareni, s jednim velikim upitom, gdje je nestao hrvatski kapital? Te kud nas vode naši političari koje smo očito sami izabrali?

Predstava vrlo spretno na šaljiv način oslikava one živuće svakodnevnice, neizbježne životne prizore s porukom kako bogatstvo stečeno nepošteno ne donosi nikakvo dobro. Stoga predstava u cjelini nudi jednu pozitivnu snagu u kojoj gledatelj zajedno s glumcima uživa jer autor-redatelj-glumac ostavio je prostor svakom gledatelju, da na svoj način, i iz svog kuta, doživi i vidi, prizor suvremene obitelji, društva, države, svijeta, pojedinačno.

Vrsna glumačka družina, s porukom, hajdemo zajedno, poziva (ne)hotimično gledatelja u prizore osobnog života, ali i u život onih oko njih, kako bi se upitali, što je to važno ili nevažno, te kako se nositi sa istinom i vremenom. U konačnici predstava otvara za svakog od nas neizbježne upite. Što se dogodilo s čovjekom koji danas mirne duše ubije poštena čovjeka? Gdje je čovjek koji želi uhvatiti vrijeme? Je li vrijeme stalo ili traje, a čovjek prolazi? Je li ljudski život još vrijedi ili je sve čovječno postalo bezvrijedno i kuda ide cijeli svijet, moral, društvena zajednica, grad, država? Je li čovjek svjesno ili nesvjesno krenuo u tu globalnu žudnju za samouništenjem? Te vjerujemo li, nakon svega što smo doživjeli i proživjeli u ozračju znanstvenih otkrića da su presudna izobličenja naša, trajna propast, ili ćemo tu znanost uspjeti preživjeti?

Igraju: Antonija Grabovac, Tea Leko, Tea Leko, Tatjana Meter, Ante Knezović, Marijan Grbavac, Ane Kolovrat, Marinko Tolić; kostimograf : Ana Grbavac; tehnika: Mihovič Maršić i Zoran Barešić.

D. Zeljko Selak

Izvor: http://www.hrsvijet.net/

Hvarsko pučko kazalište i Marijan Grbavac na državnoj smotri

58. Festival hrvatskih kazališnih amatera Splitsko-dalmatinske županije održan je od 12. do 15. travnja 2018. u Gatima, Omišu i Sinju, gdje je odigrano 14 predstava dramskih amatera iz cijele županije, a ulaz je bio besplatan na sve predstave.

Na kraju županijske smotre stručni sud je za najbolje predstave proglasio obnovljenu izvedbu "Ribanja i ribarskog prigovaranja" Petra Hektorovića u izvedbi Hvarskog pučkog kazališta, u režiji pokojnog Marina Carića, te monodramu "Malena mjesta srca moga" Tina Ujevića u izvedbi Marijana Grbavca, u produkciji Gradskog kazališta Mali princ iz Omiša. One će biti izvedene na završnoj smotri hrvatskih dramskih amatera u Vodicama krajem svibnja ove godine.

Nagradu za najbolju mušku ulogu dobio je Miro Matić, a epizodnu Mate Tavrić. Tatjana Meter nagrađena je za najbolju epizodnu žensku ulogu.

Marijan Grbavac nagrađen je za dramatizaciju tekstova Tina Ujevića u nagrađenoj monodrami, a Petar Buljević dobio je nagradu za najbolje svjetlo.

Izvor: www.radio.hrt.hr

“Bračno savjetovalište” ispunilo Proložac

Komedija prološkog redatelja i glumca Marijana Grbavca – Mirića “Bračno savjetovalište”, a u izvedbi Dramske grupe Proložac, napunila je Dom kulture u Prološcu. U predstavi kojoj ne nedostaje komičnih scena i sadržaja uživali su Proložani i njihovi gosti.

“Bračno savjetovalište”, predstava od sat i 10 minuta govori ponajviše o bračnim i privatnim problemima parova koji ih žele rješiti odlaskom kod zdravstvenih stručnjaka, problemu starijeg, bogatog, neoženjenog i neiskusnog momka kojem iskusni menadžer želi rješiti životno pitanje, poljoprivrednoj obitelji te pjevaču početniku koji se želi okušati na glazbenoj sceni. No prvo mora proći audiciju. Igrom slučaja umjesto na audiciju dođe u ordinaciju mlade lječnice. Svoje uloge odlično su odradili: Ana Šerlija, Antonija Grabovac, Ante Knezović, Marijan Grbavac – Mirić i Ivica Matić – Đelo.

Izvor: http://www.grude-online.info

Podijeli ovu stranicu

VRH